Tagatisraha nõudmine ähvardab väiketanklad pankrotti viia

Adele Pao
E24
20. jaanuar 2011

Riigikogus teisele lugemisele tulev seaduseelnõu nõuab kütusemüüjatelt vähemalt 100 000 euro suurust tagatisraha, et käibemaksupetturid kütuseärist eemale peletada. Nõue võib aga üle jõu käia hoopis maal tegutsevatele väiketanklatele.

Rahanduskomisjoni hinnangul jäi mullu vedelkütuste müügilt laekumata ligi 732 miljonit krooni käibemaksu. Maksuameti arvele kantav 100 000 euro suurune tagatisraha ongi sihitud kütusemüügiga tegelevate riiulifirmade vastu, kes pärast mõnda tegutsemiskuud ja käibemaksu tasumata jätmist areenilt lahkuvad.

Nüüd on aga Eesti väiketanklate omanikud saatnud riigikogule kirja, milles protestivad uue seaduseelnõu vastu. «Suur osa meist, maapiirkondade väiketanklate omanikest, on oma vara tagatisel võtnud laene ning meil puuduvad võimalused lisalaenu või tagatiste saamiseks,» seisab kirjas.

«100 000 euro suuruse tagatise teenindamise kulu muutub väikeettevõttele üldjuhul tegevust pärssivaks ning see viib tõenäoliselt ettevõtte tegevuse lõpetamiseni,» tõdevad väiketanklate omanikud.

Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimehe ja Järvakandi vallavanema Mart Järviku sõnul on tagatise nõudel oluline mõju nii vabale konkurentsile kui ka piirkondlikule arengule. Kütuse müügiga tegelevale kohalikule väikeettevõtjale on tagatise maksmine kopsakas kulu, samas kui suurtele kütusemüügiga tegelevatele firmadele on summa Järviku hinnangul marginaalne.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments