Murepilved Euroopa kohal muutuvad üha tihedamaks

Kaja Koovit
E24
12. jaanuar 2011

Pärast mõningast jõulurahu muutub mure Euroopa võlakriisi pärast üha tõsisemaks: süveneb kartus, et IMFi ja Euroopa Komisjoni abi peab paluma ka Portugal.

Tõehetk saabub täna, kui selgub, kas ja millise hinnaga õnnestub Portugalil müüa 1,25 miljardi euro väärtuses võlapabereid. See on esimene laenuprobleemide küüsis maadleva riigi võlakirjade müük sel aastal. Järgmisena ehk homme tuleb turule Hispaania kolme miljardi euroga ning Itaalia kuue miljardiga.

«Kriis jõuab uude võtmefaasi,» iseloomustas tänast oksjonit Briti majanduslehele Financial Times Baringi varahalduse fikseeritud tulumääraga võlapaberite ja valuutakauplemise juht Alan Wilde. «Tundub, et Portugal ei suuda abipaketti vältida,» lisas ta.

Portugali seniste kümneaastaste võlakirjade tootlus on ületanud seitsme protsendi piiri viimasest 62 päevast kümnel. Kreeka vajas abi, kui seitsme protsendi piir oli ületatud 17 päeval, Iirimaal kulus selleks veidi vähem kui kuu, kirjutab Bloomberg.

Loogika on selles, et laenuandjate küsitav hind läheb nii kõrgeks, et riik ei suuda seda neile laenuandjatele tagasi maksta. BNP Paribasi strateeg Ioannis Sokos tõdes, et isegi juhul, kui võlapaberid tänasel oksjonil edukalt maha müüakse, ei tähenda see abipaketi vältimist, sest sellisel tasemel intressiga laenamine käib lõpuks lihtsalt üle jõu.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments