Citigroup: euro saaks päästa vaid Euroopa Ühendriigid

Laura Raus
E24
21. aprill 2010

Maailma suurima finantsteenuste ettevõtte Citigroup klientidele mõeldud dokumendis on kirjas, et euroala tõenäoliselt laguneb, kui liikmesriigid ei sula üheks nii majanduslikult kui poliitiliselt.

Lagunemine ähvardab isegi juhul, kui Kreeka kriis lahendatakse, vahendasid välisagentuurid dokumenti.

Euroopa peab otsustama, kas sellest saab Euroopa Ühendriigid või iseseisvate riikide lapitekk, kirjutas dokumendis Citigroupi analüütik Tom Fitzpatrick. «Kardame, et ilma valmiduseta peamiste riikide seas – eriti Saksamaal – liikuda selles [liitriigi] suunas, on euro kui ühine ja laienev ühisraha vältimatult hukatusele määratud.».

Veebruaris hoiatas miljardärist investor George Soros, et ilma suurema majanduspoliitilise lõimumiseta on euroala määratud lagunema. «Ajutisest abist peaks Kreekale piisama, kuid jäävad Hispaania, Itaalia, Portugal ja Iirimaa,» märkis  ta. Probleemseid riike on Sorose sõnul kokku liiga palju, et neid kõiki nii aidata nagu Kreekat. «Kreeka ellujäämine jätaks siiski euro tuleviku küsimärgi alla,» tõdes investor.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments