Politsei salajane andmebaas pälvis poliitikute viha

Tarmo Vahter
Janar Filippov
Eesti Ekspress
15. oktoober 2009

Eesti politsei kogub salajasse andmebaasi KAIRI infot tuhandete inimeste kohta. Hiljuti andis riigikogu erikomisjon salajase korralduse andmebaasist sodi väljarookimiseks.

Kui politseinik vajab mõne Eesti elaniku kohta teavet, istub ta arvuti taha. Pärast isiklike paroolide sisestamist avaneb politseiniku ees heleroheline lehekülg. Piisab inimese nime sisestamisest ja ekraan täitub infoga.

Kõigepealt pilt, tavaliselt passifoto. Kui inimene on aga kunagi vahi alla võetud, võib näha temast tehtud klassikalist politseifotot numbrisildiga kõhul.

Edasi saab politseinik teada, millise autoga talle huvipakkuv isik sõidab. Kus elab. Millist kinnisvara omab. Kes on tema perekonnaliikmed. Mõnel juhul: missugune on tema kuritegelik minevik. See kõik on iseenesest süütute faktide kogum, mida hoitakse muidu mitmes riiklikus registris.

Tänu andmebaasile KAIRI saab politseinik selle info kätte ühelt aadressilt ja otsekohe.

Ent KAIRI-l on veel teine pool, millest avalikkus ei tohi mitte midagi teada. Seda nimetatakse politsei operatiivinformatsiooniks. Kui kogu KAIRI-l on kasutajaid umbes 4500, siis operatiivinfot pääseb lugema veidi üle tuhande riigiametniku. Need on politseinikud, prokurörid, maksuameti uurijad.

Nemad näevad jälitustegevuse käigus kogutud infot. Kui inimest või tema tuttavat on jälitatud – varjatult jälgitud, salaja pealt kuulatud või kõne-eristusi tellitud -, salvestatakse see andmebaasi. KAIRI kasutamise korras on kirjas: “Kõik varjatud jälgimiste kokkuvõtted tuleb sisestada infosüsteemi.”

Avalikkusele on KAIRI jäänud mõistagi suletuks.

Mõni kuu tagasi soovis KAIRIga tutvuda riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon. “Kapo komisjon” on Eestis ainus organ, kes kontrollib jälitusasutuste tegevust.

Muu hulgas soovis komisjoni esimees ­Jaanus Rahumägi (Reform) tutvuda enda ­kohta ­KAIRIsse kogutud infoga. See, mida ta nägi, pani mehe vanduma.

Ka teised komisjoni liikmed olid üllatunud. Aseesimehel Marek Strandbergil (Rohelised) tekkis küsimus, kas KAIRI-suguse infopanga pidamine on üldse seaduslik.

Tavaliselt saadab riigikogu mitu korda nädalas laiali pressiteateid igasugustest kohtumistest ja algatustest. KAIRI kontrollimine ja tekkinud kahtlused olid nii tõsine teema, et sellest ei teatatud avalikkusele mitte sõnagi.

Ekspress sai KAIRI ümber tekkinud probleemidest teada mõnda aega tagasi. Käesoleva artikli kirjutamise käigus rääkisime mitme inimesega, kes on andmebaasi ja selle sisuga kursis. Kuna allikatel ei ole õigust sel teemal avalikult sõna võtta, siis jäävad nad selles loos anonüümseks.

Ainsana nõustus KAIRI teemat avalikult kommenteerima Jaanus Rahumägi.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments