Norras suri COVID-19 vaktsiini tagajärjel 23 inimest

Peeter Proos | Vanglaplaneet

Norras on pärast Pfizer / BioNTech COVID-19 vaktsiini saamist surnud vähemalt 23 inimest, kuid valitsuse järelevalveasutus on öelnud, et nad ei näe juhtumites midagi murettekitavat.

Norra oli üks esimesi riike, kes hakkas inimesi vaktsineerima enne möödunud aasta lõppu, alustades hooldekodudes elavatest eakatest.

Sealse kohaliku meedia teadetes märgitakse, et vaktsiinisüsti saanud inimeste seas on olnud 23 surmajuhtumit ning on leidnud kinnitust, et 13 nendest on põhjustanud vaktsiini kõrvalmõjud.

Hoolimata sellest kommenteeris Norra ravimiameti riikliku narkootiliste ainete järelevalveasutuse meditsiinidirektor dr Steinar Madsen, et: „Me ei näe nendes arvudes midagi murettekitavat. Kõik surmad on eakate ja nõrkade inimeste hulgas, kellel on kaasuvad põhihaigused.”

Aruanded näitavad ka seda, et veel 29 vaktsiini saanud inimesel on tekkinud tõsised kõrvalnähud. Üheksa neist inimestest on väidetavalt kriitilises seisus.

Need arengud ajendasid Norra Riikliku Rahvaterviseinstituuti ajakohastama oma Covid-19 vaktsineerimise suuniseid, järeldamaks, et vaktsineerimise kasu juba haigestunud eakatele inimestele „võib olla marginaalne või tühine.”

“Kõige kõrgema põdurusastmega inimestele võivad isegi suhteliselt kerged vaktsiini kõrvaltoimed põhjustada tõsiseid tagajärgi,” märkis instituut ja lisas: “Neile, kellel on niikuinii väga lühike eluiga, võib vaktsiinist saadav kasu olla marginaalne või ebaoluline.”

CNN kirjutas juba eelmise aasta lõpus, et ei ole tarvis paanitseda kui peale vaktsineerimise algust hakkab inimesi surema, sest nendel surmajuhtumitel pole vaktsineerimisega mitte mingit seost.

Ehkki hooldekodudes esineb iga kuu sadu surmajuhtumeid, on selline areng kindlasti murettekitav, arvestades, et kogu maailmas pakutakse vaktsiini kõigepealt just eakatele inimestele.

Eesti Ravimiameti meditsiininõunik Alar Irsi kinnitusel on aga „koroonavaktsiin ohutu ka neile eakatele, kel on mitu tõsist haigust. Kuigi koroonavaktsiin võib põhjustada rohkem reaktsioone kui mõni teine, siis ka kaasuvate haigustega inimestel on kõrvalmõjud talutavad.“

Jääb igaühe enda otsustada, kas talutavaks võib nimetada nt Louisianast pärit Brant Grineri ema seisundit, kellel tekkisid peale Pfizeri COVID-19 vaktsiini saamist kontrollimatud jalakrambid. Tema olukord muutub aina tõsisemaks ning arstid ei oska teda kuidagi aidata.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments