Kas võimud ei tundnud Pariisis ohtu ära?

Pärast peaaegu iga terrorirünnakut süüdistatakse luureteenistusi läbipõrumises.

Tõepoolest, eelmise nädala kurjategijad olid teada mitte ainult Prantsuse, vaid ka teiste Euroopa riikide ja USA vastavatele asutustele. Üks neist oli käinud Jeemenis, teine püüdnud minna Iraagi pühasse sõtta ja istunud pühasõdalaste värbamise eest vangis ning kolmas vabanes hiljuti vanglast, kus ta oli selle eest, et püüdis korraldada ühe teise terroristi trellide tagant vabastamist.

Charlie Hebdo tapatalgud sooritanud vennad Chérif ja Said Kouachi, koššerpoes pantvange võtnud Amedy Coulibaly ja tema naistuttav Hayat Boumeddiene olid omavahel seotud ja kuulusid ammu teada olevasse Euroopa pühasõdalaste võrgustikku. Chérif oli vanglas sõbrunenud al-Qaidaga seotud Djamel Beghaliga, kes omakorda tundis Londonis Finsbury mošees tegutsenud radikaalset vaimulikku Abu Hamzat. Said sai 2011. aastal Jeemenis sõjalise väljaõppe ja ühtlasi kohtus mõjuka vaimuliku Anwar al-Awlakiga. Too oli kõrge tegelane Araabia poolsaare al-Qaida (AQAP) nimelises rühmituses, mis on võtnud endale vastutuse ka Prantsusmaa eelmise nädala rünnakute eest.

Eesti Päevaleht

Natuke Anwar Al-Awlakist: Al-Qaeda peaideoloog kutsuti peale 11. septembrit Pentagoni

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments