ELi andmekaitsjad mures nutimõõdikute pärast

Eesti Ekspress
14. juuni 2012

Euroopa Liidu andmekaitsjad pooldavad karme piiranguid kaugloetavatele nutikatele elektriarvestitele, mis jõuavad järgmisest aastast alates Eesti kodudesse.

Ekspress juhtis 24. mai loos “Suur Elektriarvesti jälgib sind!” tähelepanu, et nutiarvestid võivad ohustada eraelu puutumatust. Nüüd tegi ka ELi andmekaitseinspektor avalduse, milles soovitab Euroopa Komisjonil liikmesriikidel kehtestada karmimad nõuded nutimõõdikutele, et välistada privaatsete andmete leket.

“Nutimõõdikud võimaldavad koguda massiliselt andmeid, mille abil saab jälgida, mida inimesed oma kodus privaatselt teevad, kas nad on kodus või puhkusel, kas keegi kasutab spetsiifilist meditsiiniseadet või beebimonitori, kuidas veedetakse vaba aega jne,” kirjutas Euroopa andmekaitseinspektori asetäitja Giovanni Buttarelli. Selliseid andmeid võib tema hinnangul ära kasutada näiteks turunduses suunatud reklaami saatmiseks.

Elektrilevi väitel selliseid ohte Eestis ei teki. Firma vahetab järgmise nelja aasta jooksul ligi 600 000 elektriarvestit nutimõõdikute vastu. Nendega hoitakse kokku elektrit ja näidud edastatakse automaatselt.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments