Keskkonnainspektsioonist saab uurimisasutus

Hanneli Rudi
Postimees
22. august 2011

Alates 1. septembrist saab keskkonnainspektsioonist uurimisasutus ning nüüd ei pea keskkonnaametnikud materjale enam politseile edasi andma, vaid saavad ise juhtumid lõpuni menetleda.

Keskkonnaminister Keit Pentus allkirjastas määruse, millega keskkonnainspektsioon saab alates 1. septembrist uurimisasutuse volituse, teatas keskkonnaministeerium.

Igas keskkonnainspektsiooni regionaalses üksuses, mida on kokku neli, saab olema üks uurija ja edaspidi ka üks vanemuurija. Inspektsiooni koosseis seejuures ei kasva, laienevad olemasolevate ametikohtade volitused. Ka asutuse eelarve jääb samaks.

«See muutus lubab tõsiste ja keeruliste keskkonnakuritegudega süvendatult tegeleda. Inspektsiooni suurenenud õigused tähendavad, et kuritööd menetleb algusest lõpuni sama asutus, kus on ühtlasi olemas vajalik keskkonnaalane kompetents. Loomulikult tähendab see ka senisest suuremat vastutust,» ütles keskkonnaminister Keit Pentus.

Praegu on inspektsioonil õigus menetleda keskkonnaalaseid väärtegusid, uurimisasutuse staatus lubab aga üle võtta ka keskkonnakuritegude menetlemise. Seni tegi keskkonnainspektsioon keskkonnakuritegude puhul esmased uurimistoimingud, andes seejärel materjalid üle politseile, kes prokuratuuri juhtimisel asja lõpuni menetles.

Keskkonnaalased õigusrikkumised ja kriminaalasjad on pidevalt vähenenud. Kui 2006. aastal oli rikkumisi kokku üle 8000, siis eelmisel aastal 5587. Algatatud kriminaalasjade arv langes samal ajal 149-lt 27-le.

Allikas

Täna samal teemal:

Euroopa plaanib kärpida tolmuimejate võimsust

60-vatistele hõõglampidele koidab septembris viimnepäev

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments