Jälgimine algab? Must kast muutub juunis kõikidel USA autodel kohustuslikuks

Urmas Oja
Forte
25. mai 2011

NHTSA ehk National Highway Traffic Safety Administration, mis tegeleb Ühendriikides liikluse turvalisuse küsimustega, nõuab juba järgmisest ehk juunikuust, et absoluutselt kõik USAs sõitvad autod oleksid varustatud nn musta kastiga nagu lennukid. Ikka selleks, et analüüsida avariile vahetult eelnenut, ent ka sohvrite sõidustiilidega tutvumiseks.

Auto omanik ei saa ega tohi musta kasti välja lülitada. Selle sisule pääseb ligi vaid politsei, autotootjad ning kindlustusfirmad, vahendab Daily Mail. Ei tasu vast mainidagi, millise kriitikatulva taoline otsus on esile kutsunud, kuna too nn. must kast meenutab liigagi otseselt nö. Suure Venna stiilis jälgimisühiskonna poole nihkumist.

Paljudel autodel on juba täna tegelikult kas salaja või avalikult midagi musta kasti taolist pardal olemas. Näiteks supersportautodel, kaitsmaks tootjaid klientide eest, kes oma auto meelega sodiks sõitnuna garantiiremonti tulevad. Ning ka mitmetel autodel, mil turvapadjad sees (ehk siis kõigil autodel), on sageli võimalik turvapadja avanemise teabe järgi avarii üksikasju tuvastada.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments