Eesti firma sõlmis lepingu USA kaitseministeeriumiga

Gert D. Hankewitz
E24
6. mai 2011

Eesti kapitalil põhinev teadus- ja arendusettevõte Cybernetica sõlmis USA kaitseministeeriumi asutatud agentuuriga DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) lepingu, mille raames Cybernetica täiendab Eestis loodud konfidentsiaalsete arvutuste tehnoloogiat ning tarnib seda USA valitsusele.

Projektis, kus lisaks Eesti ettevõttele osalevad partneritena mitmed rahvusvahelised kaitsetööstusettevõtted ja maailma tippülikoolid, täiendatakse Cybernetica eestvedamisel välja töötatud andmebaasisüsteemi, mille abil saab teha konfidentsiaalset andmetöötlust.

«Meie poolt arendatud süsteem kaitseb kogutud andmeid töötleja omavoli eest – andmete loovutaja konfidentsiaalsus on tugevalt kaitstud,» kommenteeris edu toonud tehnoloogiat Cybernetica teadur Dan Bogdanov.

Cybernetica meeskonna arendatud süsteemi abil saavad organisatsioonid luua ja analüüsida ühiseid andmeladusid. Kasutajad saavad sisestada andmeid ning kogutud andmeid saab statistiliste meetoditega töödelda. Tehnoloogia tagab, et mitte keegi peale andmete edastaja ei näe sisestatud väärtuseid.

«Selle lepinguga avaneb hulk uusi võimalusi erinevate rakenduste loomiseks. Varem ei saanud erinevate turgude osalised konfidentsiaalsusnõuete tõttu üksteise andmeid töödelda, isegi kui see oleks olnud ühistes huvides – sest see tähendanuks vähemalt mõnedele oma andmete loovutamist kellelegi teisele. Andmete saajal oleks aga olnud täielik ülevaade igast väärtusest ning lihtsam võimalus tulemuste väärkasutamiseks. Meie tehnoloogia võimaldab  innovaatilisi lahendusi kõikjal, kus tuleb kokkupuutuda tundlike andmetega,» seletas Bogdanov.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments