Oligarhid ja USA ärevil BP-Rosnefti tehingu pärast

Catherine Belton
Sylvia Pfeifer
E24
17. jaanuar 2011

BP «ajalooline» aktsiavahetus Vene riigifirma Rosneftiga langes eile kohaliku ühisettevõtte TKN-BP miljardäridest aktsionäride kriitika alla.

Konsortsium AAR, milles oligarhid oma TNK-BP osalusi hoiavad, uurib parasjagu, kas tehinguga ei astutud mitte üle lepingust, mis sätestab, et BP võib Venemaal üksnes TNK-BP kaudu uusi võimalusi otsida.

BP 16 miljardi dollariline aktsiavahetus Rosneftiga – mille kaudu Kreml Briti grupis sisuliselt suurimaks aktsionäriks tõuseb – on juba luubi all USAs, kus BP on üheks suurimaks relvajõudude naftatarnijaks.

Mõned USA poliitikud on väljendanud muret tehingu mõjude pärast riigi julgeolekule. Vabariiklasest kongresmen Michael Burgess, kes istub esindajatekoja energia- ja kaubanduskomitees, ütles, et tehingut «tuleb põhjalikult uurida ja analüüsida».

Juhtiv demokraat ja esindajatekoja loodusvarade komitee juht Edward J. Markey kutsus välisinvesteeringute komiteed üles lepet omalt poolt uurima.

«BP tähendas omal ajal British Petroleumi,» ütles Markey. «Nüüd, pärast seda tehingut, tähendavad need tähed pigem Bolšoi Petroleum.»

Kuigi USA valitsus ei ole tehingut veel kommenteerinud, pingestab otsus uurida Vene arktilist mandrilava suhteid BPga ilmselt veelgi.

President Barack Obama poolt Mehhiko lahe naftaleket uurima määratud riiklik komisjon soovitas möödunud nädalal kehtestada moratooriumi naftapuurimistele Arktikas – kuni teadlastelt täpsemad andmed laekuvad.

Rice’i ülikooli energiaekspert Amy Myers Jaffe ütles, et tõenäoliselt USA tehingut blokeerida ei ürita. «BP teeb kõik, mis nende võimuses, et ellu jääda. Võib-olla läheb neil oma kuvandi taastamisega USAs veelgi raskemaks… aga isegi, kui tegemist oleks USA firmaga, et saaks USA midagi teha. Aga see on ju Briti firma.»

Bob Dudley ütles reedel Financial Timesile, et BP helistas veidi enne tehingu avalikustamist läbi kõikide riikide valitsused, kus nad tegutsevad – USA valitsus kaasa arvatud. «Niipalju võin ma öelda, et vastuväiteid polnud,» ütles ta.

Briti valitsus on tehingule rohelise tule andnud. Energiaminister Chris Huhne, tervitas Venemaad kui «Suurbritannia väärtuslikku energiapartnerit».

Täna on investoritel Londonis esimene võimalus tehingule hinnang anda. BP aktsionärid, kes peavad leppima oma osaluse lahjenemisega, kui BP Rosneftile uusi aktsiaid emiteerib, ütlesid esialgse ettevaatliku jah-sõna.

Robert Talbut Briti investeerimisasutusest Royal London ütles, et «kokkuvõttes tundub see olevat hea tehing. Ligipääs suurtele projektidele tähendab alati suuremaid riske, ka poliitilisi. Kui mõelda viimase 20-30 aasta peale.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments