Leht: Kallas saboteeris süstemaatiliselt pettuste uurimist

Laura Raus
E24
12. jaanuar 2011

Siim Kallase juhitud Euroopa Liidu finantsjärelevalve on kõrge ametniku sõnul süstemaatiliselt saboteerinud pettuste uurimist, kirjutab The Telegraph.

10 päeva eest pensionile läinud Euroopa Kontrollikoja endine liige Maarten Engwirda väitis, et ELi rahade väärkasutamist püüdis varjata just see asutus, mis pidi seda paljastama. «Oli kriitika lahjendamise, kui mitte täielikult kõrvaldamise praktika,» kinnitas Engwirda.

Ta süüdistab aastatel 2004-2010 pettusevastaste meetmete eest vastutav olnud Kallast, praegust Euroopa Komisjoni transpordivolinikku ja asepresidenti, «tugeva surve» avaldamises uurijatele, et nad mahendaks kuritarvituste avastusi.

Engwirda kirjeldas ka «varjamiskultuuri» Kontrollikojas ning teistes ELi institutsioonides, mis takistas pettuse tegeliku ulatuse avalikuks tulekut. «Kõik need kuritarvitused ei tulnud kunagi avalikuks meile antud Kremli-stiilis info tõttu,» lausus ta. «Kuid see ei parandanud meie mainet vähimatki.»

Kallase pressiesindaja ütles, et Engwirda arvamus ei ole sugugi kooskõlas «mälestustega tööst sellele ajal».

Sarnaseid süüdistusi kui Engwirda on esitanud ka Euroopa Parlamendi eelarvekontrolli komitee liige Marta Andreasen, kes oma väljaütlemiste tõttu 2002. aastal Euroopa Komisjoni pearaamatupidaja kohalt tagandati.

«Olin tunnistajaks audiitorite käte väänamisele iga kord, kui nad püüdsid paljastada ELi raamatupidamis- ja kontrollisüsteemide ebaõnnestumisi,» ütles Andreasen. «Nad sattusid tohutu surve alla hoida raamatupidamispettus maha vaikitud.»

«Kahjuks audiitorid ei toetanud mind, kui astusin üles Euroopa maksumaksjate kaitseks,» lisas Andreasen. «Minu arvates Kontrollikoda ei ole sõltumatu organ.»

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments