Briti keskpanga juht plaanis nelja suurriigi toel suurt päästeplaani

Gert D. Hankewitz
E24
20. detsember 2010

Suurbritannia keskpanga juht Mervyn King oli 2008. aasta märtsis niivõrd mures maailma suurpankade pärast, et plaanis salajast päästepaketti nelja suurriigi toel pankade aitamiseks.

Kuus kuud enne maailma majanduskriisi tippu ning miljardite dollarite maksumaksjate raha süstimist pankade abistamiseks, rääkis King Londonis USA ametnikele, et Suurbritannia, USA, Šveits ja Jaapan peaksid ise rahad kokku panema ning pangad välja päästma, kirjutab The Guardian.

Info tuli päevavalgele Wikileaksi avaldatud dokumentidest. Nende kohaselt rääkis King USA Briti saadikule Robert Tuttlele ning riigikassa asesekretärile Robert Kimmittile, et suurriigid peaksid ühiselt rekapitaliseerima globaalse pangandussüsteemi ning vabastama pangad hapudest laenudest.

Kingi sõnul oleksid Suurbritannia, USA ja Šveits pidanud teiste rikaste riikidega läbi rääkima viimaste raha kaasamisse. Pangajuhi sõnul oli G7 saamatu, kuna ei kaasanud näiteks Hiina raha.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments