Hiina lükkab jüaani rahvusvahelisele areenile

Jamil Anderlini, FT
E24
18. august 2010

Hiina valitsus lubab välismaised keskpangad ja mõned muudki laenuandjad üsna vabade kätega oma pankadevahelisele võlakirjaturule investeerima, toetamaks jüaani rahvusvahelisi ambitsioone.

Hiina keskpank teatas eile, et on käivitanud katseprojekti, mille raames paotatakse välismaalaste ees seni suletud pankadevahelise võlakirjaturu ust, et «julgustada piiriülest jüaanides arveldamist ja avardada investeerimiskanaleid jüaanide tagasivooluks Hiinasse».

Hiina 19 500 miljardi jüaani ehk 2870 miljardi dollari suurusele pankadevahelisele võlakirjaturule lubatakse lisaks välisriikide keskpankadele ka Hong Kongi ja Macao pangad, kes ka varasemalt jüaanides arveldusi on sooritanud.

Peking üritab julgustada jüaani kasutust, et sellele pikemas perspektiivis reservvaluuta staatust kindlustada – vähendamaks ühtlasi Hiina sõltuvust USA dollarist, mida praegu kaubanduses kõige enam kasutatakse.

«Tegemist on olulise sammuga, et jüaani rahvusvahelisele areenile lükata,» ütles UBSi vanemanalüütik Wang Tao. «Selleks, et julgustada välismaiseid asutusi jüaanides arveldama, tuleb neile ka investeerimisvõimalusi pakkuda.»

See on esimene kord, kui välismaiseid asutusi Hiina finantsturule riigivõlakirjade ja ettevõtete võlakirjadega kauplema lubatakse.

Varem sai Hiina finantsturgudele ligi vaid ülimalt piiratud ja kitsukese skeemi kaudu, mis võimaldab riigi poolt heakskiidetud välismaistel institutsioonidel Hiina börsifirmade aktsiaid ja võlakirju osta.

Analüütikud ütlesid, et keskpank kehtestab eksperimentaalprogrammile kindlasti selged piirangud ja normid.

Juuni lõpu seisuga oli Hiina piiriülesest kaubandusest jüaanides arveldatud vaid 20 miljardi jüaani ülatuses, mis on vaid murdosa riigi mullusest 9400 miljardi jüaani suurusest aastaekspordist.

«Kui nad ei luba inimestel oma jüaane korralikult investeerida, siis ei ole sel valuutal rahvusvahelisel turul tulevikku,» ütles HSBC analüütik Zhang Zhiming. «Seepärast usun ma, et keskpank tõstab kvoote üsna kiires tempos.»

Praegu saavad välismaised asutused hoiustada oma jüaane vaid Hiina ja Hong Kongi pankades.

Kuigi väljaspool Hiinat paikneb suhteliselt väike kogus jüaane, tõotab nõudlus Hiina võlakirjainvesteeringute järele tulla suur – kuna jüaani väärtus hakkab tasapisi tõusma.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments