Vaid viis riiki suutsid mullu Maastrichti eelarvepuudujäägi kriteeriumit täita

Gert D. Hankewitz
E24
29. juuni 2010

2009. aastal suutis Euroopa Liidu 27 liikmesriigist vaid viis Maastrichti eelarvepuudujäägi kriteeriumit täita ning lubatud võlataset ületas 12 liikmesriiki.

Maastrichti valitsemissektori eelarvepuudujäägi kriteeriumit (puudujääk ei tohi ületada 3 protsenti SKTst) suutsid 2009. aastal täita Taani (-2,7 protsenti), Soome (-2,2), Eesti (-1,7), Luksemburg (-0,7) ja Rootsi (-0,5) ning ükski liikmesriik ei lõpetanud eelarveaastat ülejäägiga, kirjutab statistikaameti rahvamajanduse, finants- ja keskkonna arvepidamise osakonna juhataja Agnes Naarits.

EL-27 valitsemissektori koonddefitsiit suurenes Naaritsa sõnul koguni 4,5 protsendipunkti võrra võrreldes aastataguse 1,5 protsendipunktiga. «Alates 1995. aastast on EL-is vaid kaks riiki, mis on küll mõnel aastal saanud kirja eelarvepuudujäägi, ent ei ole kunagi defitsiidikriteeriumit ületanud: Taani ja Luksemburg,» kirjutab ta statistikablogis.

Eurostatile selle liikmesriikidega samadel alustel andmeid edastava Norra koondeelarve on seevastu kõikidel aastatel olnud ülejäägis, kuid see ei ole positiivne saavutus osa EL-i koondeelarvest.

Varasema aastaga võrreldes suutsid mullu valitsemissektori eelarve puudujäägi näitajat parandada vaid Eesti ja Malta.

12 liikmesriiki teatasid Eurostatile Maastrichti võlakriteeriumit (võlatase võib olla kuni 60 protsenti SKTst) ületavast tulemusest. Neist suurima võlakoormaga on Itaalia (115,8 protsenti), Kreeka (115,1) ja Belgia (96,7).

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments