Greenspan sai finantskriisi eest tümitada

James Politi, FT
Alan Rappeport, FT
E24
8. aprill 2010

USA keskpanga endist esimeest, 84-aastast Alan Greenspani tümitati eile Kapitooliumis avalikult finantskriisi põhjustamise – või vähemalt läbikukkumise eest selle ärahoidmisel.

Omal ajal oli Greenspan finantsjuhina kõrges hinnas ning ka selline kohtlemine on esindajatekojas midagi uut.

Finantskriisi uurimiskomisjoni juht Phil Angelides küsis endiselt keskpankurilt, kas see, et nad eluasememulli paisudes riskilaene ei piiranud, langeb kategooriasse «oih»?

«Mina näen asja nii, et sa oleksid saanud seda teha ja oleksid pidanud seda tegema. Aga sa ei teinud seda,» ütles Angelides.

Greenspan juhtis keskpanka aastail 1987-2006 ning teda on kritiseeritud selliste tingimuste tekkimisele kaasaaitamises, mis tõid kaasa USA hüpoteegiturgude kokkuvarisemise ning sellest johtuvalt ka ülemaailmse finantskriisi, mis vallandus kaks aastat pärast tema ametist lahkumist.

Kuigi Greenspan ei eitanud oma vigu, ei kaotanud ta siiski võitlusvaimu. «Ma tegin oma ametipostil 70 protsenti asju õigesti ja 30 protsenti valesti,» ütles ta. «Me üritasime anda oma parima, lähtuvalt andmetest, mis meil tol ajal kasutada olid.»

Greenspan ütles, et kongress oleks keskpanga katsed riskilaenutööstust kammitseda nagunii ära blokeerinud, kuna neil käis suur «kõikidele kodu võimaldamise» kampaania. Nüüd vaevab seadusandjaid nende endiste seisukohtade osas ilmselge mälukaotus, leidis Greenspan.
«Kui keskpank oleks üritanud takistada seda üllast üritust, andnuks kongress ise meile vastu näppe,» ütles Greenspan. «Kui me oleksime väitnud, et ees ootab mull ja meil tuleb säästutee valida, oleks kongress teinud näo, et nad ei saa aru, millest me räägime.»

Greenspani sõnul ei saa kuidagi väita, nagu soodustanuks keskpanga tolleaegne poliitika eluasememulli teket. Ta väitis, et riskilaene toitsid pikaajalised madalad intressimäärad – mitte lühiajalised intressimäärad, mida keskpank otseselt kontrollib. «Selle haruldase ja ülisuure majahindade mulli tekitasid madalad intressimäärad. Kuid hinnad ajasid üles pikaajaliste laenude intressid, mitte keskpankade üleöölaenude intressimäärad – nagu igaüks nüüd miskipärast väidab,» ütles Greenspan.

Samuti tuletas Greenspan meelde, et hääletas järjepidevalt tarbijakaitse meetmete poolt, mis juhatusele esitati, tuues näiteks arvukaid hüpoteegitööstuse üleastumiste kammitsemise juhtumeid.

Samas märkis ta, et keskpank ei reguleerinud mitmeid mullipäevil riskilaenudega tegelenud sõltumatuid laenuandjaid ega omanud volitusi tarbijaid agressiivsemalt kaitsta.

Greenspan ütles, et edasisi kriise leevendaksid kindlasti pankade kõrgemad kapitali- likviidsusnõuded ning suuremate tagatiste nõudmine finantstoodetele.

«Järgmine kriis toob kindlasti esile terve leegioni uusi, ootamatult mürgisteks osutunud instrumente ja varasid, millest keegi varem kuulnud polnud ning mida täna keegi ette ennustada ei suuda,» ütles Greenspan. «Kui aga kapitali ja tagatisi on piisavalt ja valeandmete esitamist õnnestub efektiivselt piirata, siis kannavad kaotusi vaid aktsionärid. Siis on maksumaksjad kaitstud.»

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments