Hindade tõstmata jätmine eurole üleminekul on ettevõtjatele vabatahtlik

Gert D. Hankewitz
E24
17. märts 2010

Eesti eurole ülemineku meeskond on koostamas ausa hinnakujunduse lepingu, millele allakirjutajad lubavad euro varjus hindu mitte tõsta. Lepinguga liitumine on aga ettevõtjatele vabatahtlik.

Eesti eurole ülemineku koordinaator Anne Sulling tutvustas täna toimuval majanduskonverentsil «Mida euro toob?», kuidas toimub kroonide vahetamine eurodeks.

Sulling avalikustas vabatahtliku lepingu, mis näeb ette, et ettevõtjad, kes sellele alla kirjutavad lubavad euro varjus hindu mitte tõsta. See kehtib praeguste andmete järgi kaks kuud enne ja pärast 1. jaanuarit 2011. Lepinguga liitumine on Sullingu sõnul vabatahtlik, mis tähendab, et kes tahab varjatult hindu tõsta, on vaba seda tegema.

Need ettevõtjad, kes siiski lepingule alla kirjutavad on kohustatud ka krooni õiglaselt euroks konverteerima. Neid, kes seda rikuvad, ootab trahv tarbijakaitseametilt, kes selle üle järelvalvet teostab.

Leping on praegu Kaubandus-Tööstuskojas väljatöötamisel. Küsimusele, kui palju ettevõtjad on andnud märku, et on valmis sellega liituma, ei osanud Sulling vastata, kuid arvas, et koda koostab selle nii, et nende liikmed sellele alla kirjutaksid. «Majanduslangus on kõige parem aega eurole üleminekuks, sest praegu puudub surve hindade tõstmiseks,» sõnas naine intervjuus E24-le.

Sulling lisas, et kui otsus Eesti eurotsooni vastu võtta langetatakse, saab alates oktoobrist hoiupõrsad panka viia ning pangad peavad mündid teenustasuta ümber vahetama. Ühtlasi peavad ettevõtjad 5 kuud enne ja 6 kuud pärast 1. jaanuari 2011 näitama hindu kahes vääringus. Neid, kes seda ei tee, ootab 40 000 kroonine trahv.

Sulling toonitas, et praegusel hetkel ei ole mingeid märke, et eurole üleminek toimuks praegusest erineva kursiga.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments