USA sõjaline eelarve on suurem kui külma sõja ajal

Tundmatu Sõdur
Minut
5. veebruar 2010

The Orange County Register annab ülevaate USA sõjalisest eelarvest 2011 aastal. Kokku on USA kavandatav eelarve 3,8 triljonit dollarit, sellest sõjaline osa kokku 708 miljardit dollarit, mis sisaldab ka 159 miljardit dollarit välisoperatsioonideks nagu Iraak ja Afganistan. Asutus nimega “The Center for a New American Security” on välja arvutanud, et inflatsiooni mõju arvestades on see eelarve 13% kõrgem kui Korea sõja tipus, 33% kõrgem kui Vietnami sõja tippajal, 12% kõrgem kui külma sõja tippajal ja 64% kõrgem kui oli keskmine aastane sõjaline eelarve külma sõja perioodil. Ajaleht kommenteerib et sõjaline eelarve on rekordiline ajal kui külm sõda on kakskümmend aastat tagasi möödas, riike kes USA-d ohustaks ei ole silmapiiril ja võideldakse vaid terroristlike gruppidega. Nendega võitlemisel on aga täpne luureinfo ja eemalt juhitavad pommitabamused palju efektiivsemad vahendid kui suure armeega rünnak. Pentagonist on ajalehe hinnangul saanud üks suur bürokraatlik asutus, mis kiidab heaks liiga palju sõjalisi tellimusi relvatootjatelt. Oma osa on selles ka relvatootjate osaval lobitööl, kus aktiivne lobitöö käib ka valimisjaoskondades üle riigi. Editorial: Military spending worthy of the Soviets

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments