Hiina poelettidelt leiti taas mürgist toitu

Oliver Tiks
Postimees
25. jaanuar 2010

Hiina võimud on poelettidelt leidnud taas sama mürgist kemikaali sisaldavaid toiduaineid, mis põhjustas kuue väikelapse surma ja sadade tuhandete haigestumise üle-eelmisel aastal, kui sellest puhkes suur rahvusvaheline skandaal.

Meedia andmetel on melamiiniga saastatud kolme firma tooted. Paljastustega tuldi välja ajal, mil valmistutakse uueks võimalikuks kohtuprotsessiks kolme erineva piimakompanii juhi üle, vahendas AFP.

China Daily kirjutas, et viimased teated rikkumistest tulid Guizhou provintsi võimudelt, kelle teatel sisaldasid tööstuskemikaali üle lubatud normi muu hulgas pulgajäätised. Ühe ametniku sõnul võis nendes toodetes leiduda mürgist piimapulbrit, mis skandaali ajal turult ära korjati, kuid hiljem mingit teed pidi tagasi tootmisse sattus.

Kahtluse alla sattunud ettevõtted süüdistavadki tarnijatelt saadud piimapulbrit. Mürgised tooted on valmistatud eelmisel kevadel. Ekspertide hinnangul peaks riik nõudma firmadelt kõigi piimapulbri tarnete eraldi kontrollimist.

2008. aastal puhkenud skandaali ajal tuli avalikuks, et melamiini oli lisatud Hiina kombinaatides piimale selleks, et suurendada selle näilist proteiinisisaldust. 21 inimest on praegustel andmetel juba rikkumiste pärast süüdi mõistetud ning kaks isegi hukatud, samas kui ülejäänutele määrati vanglakaristused kahest aastast kuni eluaegseni.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments