Turvameeste uus patrullauto võimaldab totaalset jälgimist

Kaarel Tigas
Õhtuleht

11. november 2009

Uus e-patrullauto suudab skannida vastutulevate autode numbreid ja näidata reaalajas kurjategijate liikumist majas.

Pardaarvutiga varustatud Toyota Rav4 võiks tinglikult nimetada patrullautode KITiks. Auto nimi on Hotsec, kuid sõiduki arendanud turvalahendusi pakkuva firma Hotronic siseslängis kutsutakse seda pigem Turvikuks. Kuna tuleb aeg, kui turvatöötaja ütleb käekella: “Turvik, tule maja taha filmima!”, ja auto sõidab ise justkui nõiaväel? Patrullauto arendaja Riho Oksa sõnul pole see ebareaalne, sest juba on autosid, mis suudavad andurite abil ilma juhita liikuda.

Turvaauto on politsei e-patrullauto analoog, mõnes mõttes edasiarendus. Superturvaautos on juba praegu võimalus hoonete digitaalplaanide abil jälgida inimeste liikumist ruumides. Lisaks suudab auto pidevalt edastada videopilti juhtimiskeskusse nii autos kui ka selle ümbruses toimuvast. Videotehnika abil saab veel skannida vaatevälja jääva auto numbri. Oksa sõnul on olemas ka tarkvara, mis suudab tuvastada nii auto gabariite kui ka värvi ja teha niimoodi kindlaks, kas õige number on õige auto küljes. Samalaadset süsteemi arendab politsei.

Turvaauto süsteem kasutab autoregistrikeskuse ja liikluskindlustusfondi andmeid, mis on saadaval ka asutuste kodulehel. “Turvaettevõttel ei ole õigust hakata kedagi jälitama,” ütleb Oks, et nemad ei nuhi kellegi järel.

Digitaalne süsteem võimaldab turvameeste infopäringuid identifitseerida. Auto andmebaasid käivituvad ainult ID-kaardi abil ja juurdepääsuõigused antakse võimalikult vähestele töötajatele. “Riskid on viidud miinimumini,” kinnitab Oks, kes on varem arendanud eRiigi süsteemi ja laiendanud riiklikku päringuportaali X-tee kogu avalikule sektorile.

Tulevikus tahetakse superturvaauto lahendust müüa ka välismaale, sealhulgas politseile, märgib Oks.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments