CIA vedas terroriste Pärnu kaudu Leedu salavanglasse?

Urmas Kaldmaa
Õhtuleht
26. oktoober 2009

Leedus puhkenud CIA salavangla skandaal tõstab uude valgusse ka Pärnu lennuväljal maandunud salapärase lennuki, kusjuures täpsustatud andmeil käis USA luureagentuuri Boeing pardanumbriga N313P Pärnus vähemalt kolm korda.

USA luure keskagentuuri (CIA) lennuk Boeing 737 pardanumbriga N313P maandus Pärnus tervelt kolm korda, väidab inimõiguste kaitseorganisatsioon Human Rights Watch (HRW). Rahvusvaheline üldsus seostab toda lennukit islamiterroristide sõidutamisega CIA Ida-Euroopa salavanglatesse.

Euroopa Parlamendi raporti järgi startis mainitud Boeing 11. jaanuaril 2003. aastal Washingtoni Dullese lennuväljalt, tegi vahemaandumise Shannonis Iirimaal, maandus seejärel Pärnus ja jõudis veel samal päeval Frankfurti.

Sama aasta 12. jaanuaril kihutas Boeing uuesti Pärnusse ja naasis taas õhtuks Frankfurti. 14. jaanuaril naasis lennuk Washingtoni ja lendas sealt edasi Põhja-Carolinasse Kinstoni.

Andmed 12. jaanuari lennu kohta jõudsid kaks aastat hiljem, kui Washington Post oli kirjutanud lennukist N313P, ka Eesti avalikkuse ette. CIAga seostatud lennuk ei vedanud sõjavange, väitis kaitsepolitsei Pärnu osakonna politseidirektor Kalev Kont toona Pärnu Postimehele. Pärnu lennujaama juhataja Erki Teemäe sõnul laaditi lennukist kaubikusse mingeid kaubakaste ja Boeing lendas seejärel minema. Ükski meeskonnaliige ei tõstnud kiirvisiidi ajal jalgagi lennukist välja.

Lennuki kolmanda Pärnus käigu kohta pole siiani täpseid andmeid peale HRW kinnituse, kuid sama ütleb ka Saksamaal tehtud uurimus 50 CIAga seostatud lennuki marsruutide kohta.

Neli Pärnus käiku või ainult üks?

HRW ütleb kaljukindlalt, et just tolle sama Boeinguga vedaski CIA terrorismis kahtlustatavaid Euroopasse ning Euroopast Afganistani, Iraaki ja teistessegi riikidesse. 2002.–2005. aastani on N313P Euroopa lennuväljadel maandunud umbes 110 korda, käinud kolm korda islamiterroristide vanglas Guantanamos, 10 korda Bagdadis ja üheksa Kabulis.

Vettpidavad tõendid lennuki salaülesannete kohta tulid päevavalgele seoses islamiterrorismis kahtlustatava Saksamaa kodaniku Khaled el-Masri lennutamisega Skopjest Afganistani.

CIA lennuk käis Pärnus ka neljandat korda, kuid 11. mail 2003 oli see (taas Frankfurdist saabunud) veolennuk Lockheed L-100-30 Hercules. Kõigest päev varem oli sama lennuk teinud Euroopa Parlamendi raporti järgi ülikahtlase reisi Bakuusse.

Teemägi aga väidab nüüd, et pärast 12. jaanuaril 2003. aastal tehtud lendu pole CIA lennukid rohkem Pärnus käinudki. Ka kaitsepolitsei ei tea midagi ülejäänud kolmest Pärnu reisist, teatab kapo kõneisik Andres Kahar.

Vange veeti Leetu Pärnu kaudu?

Lõppenud nädalal puhkenud skandaal väidetavalt Leedus tegutsenud CIA salavangla ümber annab ka Pärnus maandunud CIA lennukite loole uue värvingu. Mis asju ikkagi ajas USA luure Boeing numbriga N313P Pärnus? Kas tõi tõesti kohale ainult mõne kasti, mis mahtusid väiksesse kaubikusse? Tolles lennukis on koht 127 inimesele!

Sarnaselt Leeduga on ka Poola ja Rumeenia võimud salavanglate olemasolu eitada üritanud. USA telekanali ABC News andmeil aga tegutses Leedus Vilniuse lähedal 2005. aastani tõepoolest USA salatürm, kus hoiti aasta jooksul korraga kinni kuni kaheksat al-Qaedaga seotuses kahtlustatut. Leedu telekanali LNK andmeil võis salavangla asuda 20 kilomeetri kaugusel Vilniusest ameeriklaste ehitatud salakompleksis, mis praegu on üle antud Leedu julgeolekuametile.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments