Pentagon: kliima soojenemine on julgeolekurisk

Askur Alas
Eesti Ekspress
11. august 2009

Globaalsed kliimamuutused kujutavad endast järgnevatel aastakümnetel USAle märkimisväärseid strateegilisi probleeme, ja võivad tekitada sõjalise sekkumise vajaduse, et tulla toime tormide, põudade, massilise rände ja pandeemiatega seotud probleemidega.

Nii ütlevad The New York Timesi andmeil Pentagoni analüütikud, kes esmakordselt võtavad kliimamuutuste võimalikke tagajärgi tõsiselt.

Kliima põhjustatud kriisid võivad kukutada valitsused, ärgitada terroristlikke organisatsioone tegevusele ja destabiliseerida terveid piirkondi, väidavad analüütikud. Järgmise 20-30 aasta jooksul on eriti haavatavad piirkonnad Sahara-tagune Aafrika, Lähis-Ida ning Lõuna- ja Kagu-Aasia. Neid piirkondi ähvardab kliimamuutuste tõttu toidu- või veepuudus, katastroofilised üleujutused jms, mis võib nõuda Ameerika humanitaarabi või põhjustada sõjalise sekkumise vajaduse.

Näiteks võib suur üleujutus Bangladeshis käivitada kümnete tuhandete inimeste rända Indiasse, mis omakorda põhjustab seal usulisi konflikte, nakkushaiguste puhangu ja infrastruktuuri lõhkumise.

Kui siiani on seoses kliima soojenemiga debatt keskendunud peamiselt fossiilkütuste kasutamise vähendamisele, siis nüüd analüüsitakse ka selle julgeolekuriske. Sellega seoses on keskkonna-aktivistid saanud endale teise relva, millega mõjutada USAd kasvuhoonegaaside emissiooni vähendama.

Teiselt poolt loovad sulavad liustikud pinnase rahvusvahelisele konkurentsile nende alt paljastuvate maavarade kaevandamiseks.

Järgmisel kuul algab USA Senatis debatt Esindajatekojas juunis vastu võetud kliimat ja energiat käsitleva seaduspaketi üle ning äsjane analüüs tõotab seal tõsiselt jutuks tulla.

Allikas

Global Warming or Global Governance

The Great Global Warming Swindle

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments